06-27870923 info@bookhelpline.nl

Ja, dat boek dat je altijd al hebt willen schrijven, he? Komt dat er nog? Wil je er nu eindelijk eens mee aan de gang? Dan heb ik hier een kort stappenplan voor je waarmee je snel een begin kunt maken. Het begin is het lastigst, dus daar help ik je doorheen.

Deze stappen kun je gebruiken om een non-fictieboek te schrijven.

1.      Eerst moet je weten waar je boek over zal gaan. Schrijf dat eens in 50-100 woorden op (gewoon, als oefening). Een soort van blurb dus, de tekst die op de achterkant van je boek komt. Het gaat hier dus niet om een lijst van onderwerpen, maar een paar mooie volzinnen die het boek samenvatten.

2.      Denk dan na over het thema. Bijv. werk, liefde, schuld, verdriet, verbinding, reiki, boomleeuweriken, gezond oud worden. Een thema kiezen is belangrijk zodat je straks niet alle kanten op gaat met je verhaal. Het thema helpt je om je boek te kaderen.

3.      Nu schrijf je op wie je wil bereiken met je boek. Wie is je lezerspubliek? Dit weet je waarschijnlijk al ongeveer, maar door het op te schrijven wordt het concreter.

4.      En dan… wat is er met dat thema? Wat is interessant voor jouw lezers? Bijvoorbeeld: van weinig liefde naar liefde. Van slachtoffer naar leider. Je angst overwinnen door elke dag [jouw oplossing]. Boomleeuwerikenpopulatie in stand houden in Nederland.

5.      Schrijf nu nog eens op waar het boek over gaat. Wat wil je dat de lezer leert/begrijpt/eruit meeneemt? Dus net als bij punt 1, maar nu kun je hopelijk veel beter verwoorden.

6.      En nu ga je hoofstukken bedenken – werktitels en heel kort waar elk hoofdstuk over gaat. Hou het thema van het boek in de gaten en dwaal niet te veel af.

7.      a. Voor veel mensen zal het prima werken om de hoofdstukken nog verder in te delen. Je kunt dan precies gaan plannen wat in welk hoofdstuk komt. Daarna kun je kijken of de hoofdstukken en de onderdelen per hoofdstuk logisch op elkaar volgen of dat je moet gaan schuiven.

b. Voor andere mensen zal het beter werken om meteen te beginnen met schrijven. Je kijkt dan later wel of de volgorde klopt. Dit is vooral een idee als je nog niet precies weet wat je in elk hoofdstuk wilt gaan schrijven. Soms kom je daar al schrijvende achter.

 

Aan de slag! Als je deze punten bent doorgelopen, is het slechts een kwestie van een (deel)hoofdstuk te kiezen en beginnen. Je hoeft het boek niet per se in de juiste volgorde te schrijven.

Succes!

Ken je mensen die al tijden met het idee van het schrijven van een boek rondlopen? Attendeer ze op dit blog. Ik geef ze graag tips. Je kunt het brief-icoontje hieronder gebruiken om de blog direct door te sturen.

Geschreven door Judith van Book Helpline

[Photo by Lindsay Henwood on Unsplash]